Ditt liv och mitt av Majgull Axelsson

Ditt och mitt liv är Majgull Axelssons nya roman som kom ut under 2017. Jag fick med mig boken hem av en ren slump då jag blivit tipsad av mamma som även hon läser mycket böcker. Har återigen kommit in i period då jag tycker om att läsa, vilket jag gör till och från. Därför ville jag ha fler intressanta och spännande böcker att läsa. Då jag tidigare hade hört om just den här boken kunde det vara värt att ge boken en chans. Något som jag knappast ångrade att jag gjorde.
 
Huvudpersonen Märit är påväg till sin gamla hemort Norrköping för att fira henne och sin tvillingbror. Jonas som hennes tvillingbror heter bor fortfarande kvar i deras gamla familjehem med sin fru Kajsa. Som även är Märits gamla bästa kompis från barndomen. När Märit passerar Lund får hon för sig att hon vill återse staden hon inte varit i på över 50 år. Största anledningen till att hon vill dit är för att hennes bror är begraven där. Under de sista åren han levde bodde han på Vipeholm som är en anstalt för besvärliga sinneslösa. Men Märit är inte ensam i sitt huvud utan har sin döda syster som kommenterar det mesta Märit gör. Egentligen var Märit trilling men systern dog vid födseln. Under hela boken försöker hon trycka tillbaka henne men med tiden blir det svårare och svårare. Hon ororar sig för att hon ska klassas som tokig om hon fortsätter att prata med sin döda syster.
 
I den här romanen visar författaren Majgull Axelsson en annan bild av de människor som inte "passar in i dagens samhälle". Hur samhället behandlar psykiskt sjuka och utvecklingsstörda är en diskussionsfråga även om det har blivit stor skillnad den senaste tiden. Att de behandlades annorlunda för bara några årtienden sen är inte okej. Men med tiden har kunskapen vuxit även om det är ett ämne som fortfarande behöver mer kunskap om. Att exempelvis prata om psykiskohälsa är fortfarande ett känsligt ämne att ta upp. Vilket kanske beror på individers okunskap och skam kring just det här ämnet. Folk mår dåligt och det är inget att skämmas för. Vi borde bli bättre att ta det här ämnena på allvar.  Vilket vi säkert komma göra om några år, eller det är något jag hoppas i alla fall.
 
För övrigt tycker jag att det har varit en mycket intressant bok och det är en bok som inte lämnar någon oberörd.
RSS 2.0