Otryggare kan ingen vara, Agneta Cras

 
Otryggare kan ingen vara av Bengt-Åke och Agneta Cras är självbiografi om en trasslig uppväxt. I den här boken får vi läsa om tre syskon som växer upp med en mamma som inte kunde ta hand om sig själv. Ännu mindre kunde hon ta hand om sina tre barn.
 
Mitt i det svenska välfärdssamhället lever dessa barn i en otrygghet som gränsar till det ofattbara. De är helt utlämnade åt mammans ansvarslösa beteende och hennes lika omdömeslösa val av män.
Fadern till den äldsta försvinner snart ur bilden och pappan till de båda yngre sönerna hamnar på anstalt efter ha dömts för hustrumisshandel och skadegörelse. Sedan följer en rad styvfäder, av vilka en har mördat sin fru och sina två barn bara ett par år innan han flyttar in. En annan gömmer ett laddat gevär i lägenheten och misshandlar både mamman och barnen. Det är en uppväxt fylld av alkohol, knark, misshandel, mobbning, svält och hot.
 
Jag tyckte att det var en bra bok men jag blir förbannad på att inte socialstyrelsen gjorde mer för att hjälpa barnen. Alla barn borde ha rätt till att ha ett bra liv med en lugn bostad, kärlek, kläder och mat. Tyvärr är det för många barn som har haft en stökig uppväxt, det gör mig både arg och ledsen.
RSS 2.0