Napp eller tumme?

 
Tänker ta upp ämnet tumme eller napp som är aktuellt med ett spädbarn i hemmet. Igår hittade jag dottern sugandes på tummen något jag inte sett tidigare. Vilket fick mig att fundera på vad jag själv använde och vad som kan vara bäst för ett barn.
 
När jag var liten valde tummen nästan på en gång och var aldrig intresserad av att ta nappen. Jag valde tummen för att nappen var för stor. Om jag varit liten idag hade det säkert varit annorlunda. Idag finns det så mycket mer valmöjligheter (tack och lov) att det säkert hade funnits en napp som hade passat mig. Himla tur att det finns andra alternativ om bebisen av olika anledningar inte kan ta napp. I och med att det finns en del barn med stort sugbehov som inte kan suga på bröstet hela tiden.
 
 
Fördelar med tummen
- Tummen finns alltid med och glöms aldrig bort
- Lätt att hitta om barnet skulle vakna på natten
- Ger tröst vid behov
Nackdelar med tummen
Den är dålig för tänderna, de blir lätt utåt stående.
- Finns alltid där och är svårare att sluta med. (något jag själv upplevt)
 
Nora var också liten när hon föddes, läskigt liten! Till en början använde Nora varken napp eller tumme. I början fungerade inte amningen heller det var för jobbigt innan mjölken kommit igång ordentligt. Istället fick vi ge henne ersättning och pumpa med speciell napp på flaskan. Nappen på flaskan var så lik bröstet som möjligt så hon skulle få in rätt sugteknik. Det fungerade utmärkt med flaskan men amningen gick lite trögt. Det var en lättnad när amningen äntligen började fungera. När amningen kom igång ordentligt provade vi att ge napp. Den första nappen vi gav var av märket Nuk som var 0-6 mån. Den tyckte hon inte om och den var ganska stor. Vi provade att köpa en mindre napp med märket mam, den fungerade perfekt. Den satt mycket bättre på henne. Vi är otroligt glada över att hon tog napp då vi haft en del skrik här hemma. Nappen har lugnat henne många gånger. 
 
Så att hon helt plötsligt skulle börja ta tummen chockade mig lite. Men när jag läste runt lite kom jag fram till att det brukar vara efter några månder som de börjar använda tummen. Det ska bli spännande och se om hon fortsätter att använda tummen.
 
Fördelar med napp
- Den är mer flexibel och har därför inte lika stor påverkan på tänderna.
- Den går att lämna till nappträd eller liknande för att sluta med dem.
- Den ger den extra tröst hon behöver.
Nackdelar med napp
- Hon behöver hjälp att hitta den när den åkt ur.
- Hon slår ut den själv och blir jätte arg.
- Man kan glömma den.
 
Finns en massa nackdelar med båda. Men överlag känns det som att napp har varit en stor fördel för oss. Visst har vi fått springa upp ett par gånger och sätta i nappen. Men om man tänker längre så har den gett väldigt mycket tröst då lillans mage har krånglat. Den lugnar även hennes värsta sugbehov då hon inte längre får bröstet i och med hennes allergi. Dessutom är det enklare att göra sig av med en napp när det är dags att sluta. Jag som använde tummen höll på med den ganska länge vilket jag antagligen inte gjort om jag hade haft napp.
 
Har era barn haft napp eller tumme? Vad tycker ni är bäst?Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0