Att ha barn med komjölksallergi

 
Det har nu gått några veckor sedan vi börja utreda vår dotter för mjölkproteinallergi. Att hon skulle vara komjölksallergiker var inte vår första tanke. Därför känns det skönt att det äntligen är konstaterat och utrett. 
 
Att vara komjölkallergisk innebär att barnet är allergisk mot proteinet (äggviteämnen) i mjölken. Det innebär att barnets immunsystem reagerar på proteinerna. Immunsystemet kan reagera annorlunda vilket kan göra det svårt att upptäcka en allergi. Ofta förväxlas komjölksallergi med laktosintolerans, som inte är någon allergi utan en känslighet. I och med att det finns flera symptom för komjölkallergi kan det ta tid innan rätt diagnos ställs på barnet. Det kan vara symptom från magen, huden och luftvägarna. I vissa fall kan det sluta med en kraftig allergi chock. Hos en del barn kan symptomen utvecklas under en längre tid. Hos spädbarn är det vanligast med kraftiga kräkningar, buksmärtor och diarréer. I och med att vår dotter inte bajsade regelbundet och hade väldiga smärtor i magen kände vi att det var dags att kolla upp henne. Till en början tänkte vi att det inte är komjölkallergi utan kollik. Efter tre månader skrek hon mycket, hade utslag och ville äta ofta. 
 
Efter att ha pratat med bvc fick jag rådet att köra mjölkfriersättning eller utesluta mjölk i min kost. Det blev ersättning, som förövrigt är jätte dyrt att köpa. När vi gick över till mjölkfriersättning fick vi en helt annan unge. Hon blev mycket bättre och framför allt lugnare och gladare. Det har varit värt allt slit för att få hennes "diagnos". För att kunna konstatera hennes allergi fick hon genomgå ett allergitest. Det görs genom att det misstänkta ämnet sprutas in i huden sedan avvaktar man för att se reaktioner på huden. Lillan visade reaktioner på komjölk och ägg. 
 
Sambon och jag pratade nyligen om vad det finns för alternativ att äta när hon kan äta mer. Nu har hon nyligen börjat med mjölkfri gröt som hon verkar tycka mycket om. Så hoppas vi kan hitta alternativ som hon kan äta om allergin håller i sig. I de flesta fallen försvinner allergin inom ett år. Däremot ksn hon få allergi mot ägg, pollen och kvalster när hon blir äldre. Vilket jag redan misstänkte då hennes pappa är allergisk.
 
Jag hoppas för hennes skull att hon allergin försvinner med åren. Är tacksam för att det ändå finns barnmat som är komjölkfri. Visst tar det längre tid att fixa hennes mat men då länge hon slipper magont så får det ta lite extra tid att göra maten. Har ni några förslag på mjölkfri barnvänlig mat så som kex och liknande? I så fall tar jag tacksamt emot dem. Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0