Inomhus aktiviteter

 
Så kom vintern få väntat på med snö och bitande kyla. Nyheterna varnar om att inte ge sig ut i onödan då det händer mycket olyckor i trafiken. Vilket jag kan förstå då det snöar väldigt mycket samt blåser. Självklart är jag orolig för sambon som måste ge sig ut i ovädret och åka till jobbet. Jag hade mycket hellre ha honom här hemma hos oss. Skönt att det bara är idag och i morgon kvar sedan är du hemma på rätt tider igen. Den här veckan arbetar sambon kväll och kommer hem efter att jag och Nora somnat. Vilket innebär att vi inte hinner ses så mycket när han arbetar kväll. Så ska bli skönt att få hem honom i morgon kväll/natt.
 
Snöovädret har gjort att jag och Nora pysslat inomhus idag. Hade velat ta en promenad men med tanke på kylan var det bättre att vara inne med Nora. Kände bara att det hade varit skönt med en promenad och vill jag ut brukar inte kylan hindra mig. Frågan är ju vad man ska roa sig med när man inte kan gå ut? Det kan lätt bli att jag klättrar på väggarna. Vi har suttit inne och kollat på tvn, klippt Noras naglar och jag har börjat rensa vinden inför flytten som är 1 maj. Något jag inte nämt för er, men den 1 maj bär det av mot ett nytt och större boende. Helt underbart att vi äntligen ska flytta till större. Det behövs mer utrymme! Just nu känns det som att vi har prylar överallt. 
 
För att jag skulle kunna börja rensa förrådet kom svärmor förbi och "passade" Nora. Vilket var bland det jobbigaste hon gjort idag. Nej knappast hon älskar att umgås med sitt första barnbarn. De pratade och busade en massa och Nora var en aning trött när farmor gick. Jag lyckades i alla fall få i henne lite mat innan hon somnade. 

Napp eller tumme?

 
Tänker ta upp ämnet tumme eller napp som är aktuellt med ett spädbarn i hemmet. Igår hittade jag dottern sugandes på tummen något jag inte sett tidigare. Vilket fick mig att fundera på vad jag själv använde och vad som kan vara bäst för ett barn.
 
När jag var liten valde tummen nästan på en gång och var aldrig intresserad av att ta nappen. Jag valde tummen för att nappen var för stor. Om jag varit liten idag hade det säkert varit annorlunda. Idag finns det så mycket mer valmöjligheter (tack och lov) att det säkert hade funnits en napp som hade passat mig. Himla tur att det finns andra alternativ om bebisen av olika anledningar inte kan ta napp. I och med att det finns en del barn med stort sugbehov som inte kan suga på bröstet hela tiden.
 
 
Fördelar med tummen
- Tummen finns alltid med och glöms aldrig bort
- Lätt att hitta om barnet skulle vakna på natten
- Ger tröst vid behov
Nackdelar med tummen
Den är dålig för tänderna, de blir lätt utåt stående.
- Finns alltid där och är svårare att sluta med. (något jag själv upplevt)
 
Nora var också liten när hon föddes, läskigt liten! Till en början använde Nora varken napp eller tumme. I början fungerade inte amningen heller det var för jobbigt innan mjölken kommit igång ordentligt. Istället fick vi ge henne ersättning och pumpa med speciell napp på flaskan. Nappen på flaskan var så lik bröstet som möjligt så hon skulle få in rätt sugteknik. Det fungerade utmärkt med flaskan men amningen gick lite trögt. Det var en lättnad när amningen äntligen började fungera. När amningen kom igång ordentligt provade vi att ge napp. Den första nappen vi gav var av märket Nuk som var 0-6 mån. Den tyckte hon inte om och den var ganska stor. Vi provade att köpa en mindre napp med märket mam, den fungerade perfekt. Den satt mycket bättre på henne. Vi är otroligt glada över att hon tog napp då vi haft en del skrik här hemma. Nappen har lugnat henne många gånger. 
 
Så att hon helt plötsligt skulle börja ta tummen chockade mig lite. Men när jag läste runt lite kom jag fram till att det brukar vara efter några månder som de börjar använda tummen. Det ska bli spännande och se om hon fortsätter att använda tummen.
 
Fördelar med napp
- Den är mer flexibel och har därför inte lika stor påverkan på tänderna.
- Den går att lämna till nappträd eller liknande för att sluta med dem.
- Den ger den extra tröst hon behöver.
Nackdelar med napp
- Hon behöver hjälp att hitta den när den åkt ur.
- Hon slår ut den själv och blir jätte arg.
- Man kan glömma den.
 
Finns en massa nackdelar med båda. Men överlag känns det som att napp har varit en stor fördel för oss. Visst har vi fått springa upp ett par gånger och sätta i nappen. Men om man tänker längre så har den gett väldigt mycket tröst då lillans mage har krånglat. Den lugnar även hennes värsta sugbehov då hon inte längre får bröstet i och med hennes allergi. Dessutom är det enklare att göra sig av med en napp när det är dags att sluta. Jag som använde tummen höll på med den ganska länge vilket jag antagligen inte gjort om jag hade haft napp.
 
Har era barn haft napp eller tumme? Vad tycker ni är bäst?

Blåbärsmonster

 
Idag har Nora provat blåbär och äpplepuré. Hennes reaktion blev vad fan ger du mig mamma? Det här är inte mat! Det smakar konstigt och är kallt? Maten jag tidigare fått är varm inte kall. Kul och se att hon ändå är nyfiken på nya maten hon får. Som de mesta när det är nytt kan det ta tid innan man vänjer sig vid. Skulle tro att det är så även i det här fallet.
 
Hoppas att hon snart vänjer sig vid de nya smakerna och älskar den precis som gröten. Det finns ju trots allt en hel del purér att prova. Det är nog mest att hon är ovan vid att maten smakar något och har en lustig konsistens. Det verkade ändå som att det gick bättre med blåbär och äpple än päronpurén. Med andra ord verkar det gå åt rätt håll. Vi får se vad hon säger i morgon. 
RSS 2.0