Graviditetsvecka 37

 Välkommen vecka 37 
 
Kroppen: I vecka 37 fortsätter problem med sömen och det kan vara svårt att sova bekvämt. Förlossningen närmar sig med stormsteg och kan sätta igång tidigare eller senare än beräknat. Det är få som föder på det beräknade förlossningsdatumet.
När barnet sjunker djupare ner i bäckenet kallar barnmorskan att huvudet blivit fixerat. Vilket betyder att huvudet inte går att rucka på uppifrån. Det är väldigt vanligt att känna förvärkar, livmodern blir hård och slappnar av. Förvärkar ska inte göra ont.
Kontrollerna hos barnmorskan är nu varje eller varannan vecka. Det är vanligt att gå igenom förlossningsbrevet som skrivs med hjälp av din barnmorska. Förlossningsbrevet är en sammanfattning av din graviditet i mödravårdsjournalen. 
 
Bebisen: Bebisen är nu cirka 49 centimer och väger 2,8 kilogram. I och med att utrymmet för bebisen har minskat känner du nu annorlunda rörelser än tidigare. Den knuffar och bökar istället för att sparka och slå. Du bör känna barnets rörelser dagligen. Barnet fortsätter att öva på att andas genom att andas in fostervatten. Barnet fortsätter att bygga upp sitt immunsystem. Immunsystemet stärks av bröstmjölken som innehåller mycket näring och antikroppar. 
I vecka 37 är barnets huvud 9 centimeter i diameter. Kroppen börjar även tar form genom fett som lagrats. Om du skulle få värkar i den här veckan skulle barnet få födas fram.

Tankar om föregåengde vecka: Under vecka 36 har jag sovit en hel del, som jag gjort i perioder under graviditeten. I början av veckan besökte jag barnmorskan och fick reda på att bebisen ligger med huvudet nedåt. Det var en stor lättnad såg inte fram emot att behöva göra ett vändingsförsök. Besöket visade även att jag inte följde kurvan. SF-måttet hade hamnat under kurvan och barnmorskan ville därför boka in ett extra ultraljud för att kontrollera detta. Barnmorskan skulle återkomma så snart hon hade pratat med ultraljudet. Hade hoppats påå att hon skulle återkomma samma vecka men har fortfarande inte hört något. Kan vara så att hon inte hunnit eller att det inte blev aktuellt med ett extra ultraljud.

I lördags fick jag mensliknande smärta i rygg och mage som höll i sig under lördagkvällen och söndagen. Läste på en del och misstänkte att jag fått förvärkar. Tycker det är svårt att veta vad skillnaden mellan sammandragningar, förvärkar och förlossningsvärkar. Många sidor jag läst på står det även att du vet när det är förlossingsvärkar. Kan så vara men inte enkelt när man aldrig tidigare varit med om en förlossning. Kan dock tänka mig att det är mer intensiv smärta vid förlossning. För att vara säkra rådfrågade sambon sin mamma som sa att det lät som förvärkar. Måste säga att det känns helt sjukt att förlossningen kan sätta igång när som. Håller tummarna för att kunna få någorlunda med sömn de kommande nätterna. 
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0