Graviditetsvecka 35

Välkommen vecka 35
 
Kroppen: Många gravida drabbas nu av yrsel och vimsig gravidhjärna. Kroppen påverkas även mycket av stress, smärta, hormoner och sömnslöshet. Se till att vila mycket och röra på dig. Det behöver inte vara långa promenader huvudsaken är att du rör på dig. Tänk på hur du sitter och ligger så att du belastar kroppen rätt. Det kan vara en bra ide att gå igenom ditt förlossningsbrev med barnmorskan. När det är färdigt läggs det i din MVC-mapp, så att det är lätt tillgänligt vid förlossningen.
Under vecka 35 har många kvinnor ont i ryggen, är trötta och har kramper. Smärtan från ryggen kommer från att ligamentet och muskler i korsryggen mjukas upp av relaxin.Detta gör att Barnet tyngd pressas nedåt och påverkar bäckenet att utvidga sig inför förlossningen. Nu står magen som högst och kommer inom kort att sjunka. Då brukar det bli lättare att andas.
 
Toalettbesöken börjar blir tätare, det beror på att barnet ligger med huvudet nedåt. Även när du hostar, nyser eller skrattar kan det vara svårt att hålla tätt. Oavsett vad du känner ska du fortsätta att dricka som tidigare. Även om du tidigare har fruktat förlossningen börjar nu de flesta gravida se fram emot förlossningen. De är trötta på att vara gravida och vill få ut sitt barn till världen.
 
Bebisen: Bebisen fortsätter att öka i vikt under vecka 35. Fettprocenten ligger nu på 15 procent för att sedan stiga till cirka 30 procent vid förlossningen. I vecka 35 är bebisen 46 centimeter och väger cirka 2,4 kilo. 
Under den här veckan sväljer barnet fostervatten, kissar och tränar matsmältningen. Nu börjar barnet att producera röda blodkroppar. Runt den här veckan är barnets lungor helt färdigutvecklade. Innan förlossningen är lungorna fyllda med vätska men försvinner när barnet börjas andas utanför magen. Barnet tränar sina sugrörelser som är livsviktiga för att barnet ska kunna äta. 
 
Hjärnkapaciteten utvecklas i en otrolig hastighet. Än så länge är det som omger barnets hjärna mjuk. Detta gör att skallen kan växa och utvecklas, dessutom passerar barnet lättare genom förlossningskanalen. Du ska fortfarande kunna känna barnets rörelser och du kan märka av ditt barns dyngsrytm. 
 
Egna tankar om föregående vecka: Jag kan inte påstå att jag märker av någon större skillnad på att magen växer, även att den säkert gör det. Men det är extra besvärligt att sitta i soffan och ta på sig skor eller strumpor. Att vända sig i sängen eller att ta sig upp från sängen är varje gång en utmaning, det är då jag märker att jag är så smidig. Det extra roliga är att jag även ofta får gå upp på toaletten under natten. Den lilla är fortfarande ganska aktiv under kvällar eller när jag ligger och vilar. Ingen höjdare varje gång men på något sätt känns det ändå bra då jag känner att den lilla mår bra. Antal dagar kvar till beräknad förlossning: 41 dagar.Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0