Himmel och helvete av Terese Crisiansson

Det har gått 13 år sedan de skrämmande och tragiska händelserna i Knutby. Vad var det som drev en ung kvinna att mörda en annan kvinna och försök till mord på en ung man? Vem är den skyldige - barnflickan Sara som höll i vapnet, Helge Fossmo som var pastor i församlingen eller församlingen?
 
Terese Cristansson är kriminalreporter på Expressen. Hon var den första journalisterna som var på plats i Knutby och har sedan dess följt utvecklingen i församlingen. Det skrev en massa om mordet, barnflickan, pastorn och kristi brud. Boken försöker reda ut de stora rubrikerna om personerna i pressen. För att ta reda på så mycket som möjligt besöker Terese Cristansson församlingen och deltog i deras undervisning. Medan hon går igenom läran beskriver hon sina tankar och hur hennes syn på församlingen förändras ju mer hon får veta om församligen och hur de vill få ut sina budskap.
 
Boken låter alla inblandade komma till tals och det är långa intervjuer. För att kunna få en så rättvis bedömning av fallet som möjligt. Den ger en tydlig bild över händelsen i Knutby.
Under hela tiden håller sig Terese Cristiansson kritisk och ifrågasätter hur det är möjligt att en församling kan tro på en man som står och skriker. Många av medlemmarna verkar helt sakna eget tänkande och ifrågasättande. Att en kvinna sitter i en gift mans rum under nätterna för att han lider av onda demoner borde ha ifrågasatts. Det är inte bara denna händelsen som bör ifrågasättas utan även flera andra.
 
Jag som står utanför händelsen och tittar i efterhand tycker att detta låter helt sjukt hur detta kunnat hända. Tyvärr tror jag knappast att det är varken första eller sista gången som människan tror att religionen styr oss. Hur har det kunnat gå så här långt utan att församlingen kunnat anat vad som pågick? Hur har pastorn kunnat haft flera älskarinnor utan att någon lagt märke till det? Om Sara var helt "frisk" hade hon tänkt efter i samma sekund som hon fick sms:en. Gud skickar inte sms om att en person ska dö.

Det har varit intressant att läsa om vad som verkligen hände i Knutby, även att jag inte var så insatt i själva fallet tidigare. Det gav mig en helt annan bild av det hela genom att läsa boken. Rekommenderar andra att läsa den här boken då den tar upp mycket intressanta saker.Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0