Graviditetsvecka 38

Välkommen vecka 38 ❤ Bilder från (37+0)
 
Gravidkroppen: Under graviditetsvecka 38 händer det även en hel del i mammans kropp. Moderkakan åldras och uppdraget med att förse barnet med näring är snart avslutat. När moderkakan blir sämre på att överföra näringsämnen kan det skapas blodklumpar och förkalkade fläckar på utsidan. En normal graviditet brukar vara mellan 37-42 veckor. Cirka 92 procent föds inom den här perioden. Många börjar nu känna en stor oroinför förlossningen, vilket inte är så konstigt då den närmar sig med stormsteg. Du känner dig säkert trött och bara vill att bebisen ska komma ut.

Vid den här tiden är det inget ovanligt att ditt barn stöter emot sitt huvud mot bäckenbotten och kan upplevas som stickande eller ilande i slidområdet. Obehagskänslor kan även upplevas om du sätter dig för snabbt. Förvärkar är inget ovanligt att känna av i den här veckan och de kan hålla på en längre tid innan det är dags att föda. 
I vecka 38 kan barnets första konst som kallas råmjölk läcka ur brösten. Råmjölken är tunn och gulaktig och övergår sedan till bröstmjölk. råmjölken är bra för att ditt barn ska få näring och antikroppar, som skyddar ditt barn. 
 
Livmodertappen har börjat mogna och mjukats upp för att underlätta förlossningen. Slemproppen kan lossna och ramla ut, men behöver inte innebära att det är dags för förlossning. Om slemproppen lossnar tidigt kan den återbildas. 
 
Fostret: Under graviditetsvecka 38 är ditt barn cirka 50 centimeter och väger drygt 3 kilogram. De flesta av barnets system är färdigutvecklade för att ditt barn ska kunna födas. Bebisen över på att andas genom att dra in fostervatten och sväljer en del av det som hamnar i bebisens tarmar. I tarmarna bildar fostervattnet med döda hudceller, galla och andra restprodukter bebisens första avföring som kallas för mekonium. Mekoniumet är tjockt, segt och svart eller grönskiftande. Det är bra att veta när du byter barnets första blöja.
Ditt barn fortsätter att lägga på sig mer fett. det duniga håret som täckts barnets hud har försvunnit och hudens rynkar har försvunnit. Det finns en del barn som har kvar kroppshåret när de föds. Barnet förbereder sig på att födas genom att spara extra mycket energi för att klara sig under förlossningen och de första dagen utanför livmodern. 
 
Tankar om föregående vecka: Förvärkarna har hängt i cirka en vecka och börjar kännas ganska tröttsamt. Väntar mest bara på att det är dags att åka in till förlossningen. Det börjar kännas ganska jobbigt och konstant gå och ha små ont i kroppen. Förvärkarna fortsätter att kännas precis som mensvärk och kan inte påstå att det är någon större skillnad på smärtan. Håller tummarna för att det ändrar styrka snart. 
Den lilla fortsätter att vara aktiv under de mindre aktiva stunderna och ska självklart j*vlas när jag vill äta. Magen börjar sjunka ner mer men är fortfarande lite halvsvårt att äta mat och jag får ofta vila ryggen för att kunna äta. Ska bli spännande och höra vad barnmorskan säger under besöket i veckan. Har inte hört ett ljud om något extra ultraljud så är självklart lite nyfiken. Klart att jag är lite nervös, det hade inte skadat om hon hade hört av sig oavsett om det blev ett ultraljud eller inte. Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0