Barnmorskebesök sista trimestern #5

Igår var jag på återbesök hos barnmorskan och det märks att det inte är många besök kvar då varje besök går snabbare och snabbare. Jag har ett barnmorskebesök för vanlig kontroll och ett extra ultraljud. Om jag hinner gå på båda får vi se då bebisen kan komma när som. Barnmorskan sa sist att det inte är säkert att jag kommer gå på det sista besöket så vi får se vad som händer. Huvudsaken är att tiderna är bokade om de skulle behövas.
 
Jag fick mig en liten chock när jag blev upproppad av en annan barnmorska än den jag brukar ha. Hon berättade att min vanliga barnmorska hade gått och blivit sjuk tidigare under veckan. Det är tredje gången som jag har fått en annan barnmorska vilket jag tycker är lite tråkigt. De andra barnmorskorna har självklart varit bra, dock föredrar jag att ha samma barnmorska under hela graviditeten. Däremot kan jag förstå att de inte kan roför att de är sjuka det är ju mänskligt särskilt om man arbetar med människor.
 
När jag kom in på barnmorskans rum frågade hon hur det hade gått på det extra ultraljudet som gjordes i veckan. Jag svarade henne att SF-måttet såg normalt ut men att bebisen kommer vara lite mindre. Men att barnet ändå fick näring som det skulle. Barnmorskan svarade då "du kanske bara kan få mindre barn" och det är dessutom inget ovanligt och helt normalt. Sedan gick vi vidare till att lyssna på barnets hjärta som lät jättebra, trots att barnet blev lite störd av barnmorskan höll på med magen. Det skrapade rejält i hjärtljudsapparaten när hon höll på med magen och hjärtslagen ökade. Efter att hon hade mätt hjärtslagen gick hon vidare till att kolla SF-måttet, som faktiskt hade ökat från förra gången. 
 
SF-mått: 33 (närmare den högre kurvan sedan förra besöket)
Hjärtslag: 130 slag / minut
Blodtryck: 115/75 (precis samma som förra gången)
Rörlighet/fixerad: Ruckbart ej fixerad
 
Barnmorskan kollade även så att bebisen fortfarande låg med huvudet nedåt, vilket den gjorde även den här gången. Vilket jag även har känt emellan åt. Allt såg med andra ord bra ut förutom att bebisen kommer vara lite mindre. Dock är huvudsaken att barnet är friskt.

Svinalängorna av Susanna Alakoski

Svinalängorna handlar om Leena som ta det största ansvaret i en familj där det råder stora alkoholproblem hos föräldrarna. Hennes föräldrar är så kallade periodare det vill säga att de dricker i perioder och sedan är nyktra. När föräldarna har sin perioder kan de inte ta hand om Leena och hennes syskon. Leena gör sitt bästa för att görea de saker som inte hennes föräldrar klara av. Hon städar, ta hand om familjens hund och ser till att den yngre brodern får mat och går till skolan. När mamman blir inlagad på sjuikhus vet inte Leena hur hon ska handskas med situationen utan gör det hon lärt sig - att städa. Leena ville inte avslöja att det fanns problem i hennes familj. Hon skämdes över sina föräldrar. Hon är mycket rädd för att hennes föräldrar inte älskar henne vilket är den värsta känsla man kan känna. Hon känner sig kluven kring föräldrarna och vet inte vad hon ska känna efter att föräldarna sviker henne gång på gång. Trots detta älskar hon sina föräldrar.
 
Trots att Leena har ett större syskon är det ändå hon som får ta mest ansvar i hemmet. Brodern är så pass stor att han kan lämna hemmet. Leena som är yngre och kan bara vända sig till sin vän Åse och simhallen. Trots detta återvänder Leena hem då "hemmet" ska vara ens trygga zon. I och med att brodern är äldre kan han vistas hos kompisar längre än Leena och slippa de jobbbiga hemma. Han mår säkert lika dåligt som Leena, men som man är det inte alltid man visar de sidorna. Leena skuldbeläger sig själv för allt som händer där hemma. Något som inte är helt ovanligt i sådan situation. Leenas lillebror är den som mest visar att han mår dåligt. Han varken äter eller pratar och slutar gå till skolan.
 
Leenas mamma påstår att det bara är pappan som är alkoholist. Visst dricker mamman med men det är bara för att hon ska kunna stå ut med pappan. Tycker det låter lite som borförklaringar och att man inte vill erkänna sanningen. Att båda föräldrarna har sina perioder gör det inte lättare för Leena att handskas med allt. Dessutom får hon uppleva att hennes pappa misshandlar mamma ett flertal gånger. Varje gång säger mamman att hon aldrig ska förlåta honom, ändå gör hon det och allt fortsätter att vara som det varit tidigare.
 
I dagens samhälle tror jag att det är många fler som har samma preoblem som Leena. Problemet är att de inte vill berätta om det eftersom att det är skamligt och är jobbigt att prata om. Därför kan det vara svårt att upptäcka alla som behöver hjälp. Medan andra som faktiskt vågar ta steget inte blir tagna på allvar. Jag kan så väl känna igen Leenas beteende från min egen uppväxt - det vill säga att det var dottern i familjen som fick ta det största ansvaret. Visst vill man få det bättre men många är rädda för att hamna i en fosterfamilj då de inte vill komma ifrån sin familj.  Istället lever barnen på hoppet om att föräldrarna ska ändra sig till det bättre. Att ständigt behöva tänka på hur stämingen är när man kommer hem tär på psyket och det är svårt att slappna av. Ett barn ska vara ett barn och inte behöva ta samma ansvar som föräldrarna.
 
Måste säga att Leena är en otroligt stark människa, som kämpar på trots allt jobbigt. Det som gör att hon klarar av det är för att hon ser ljuspunkter i livet som hennes vänner, simningen och de stunderna när henes föräldrar är nyktra.  Det är nog därför hon klarar av de mörka stunderna i livet. Hela tiden lever Leena på hoppet om att det ska bli bra hemma hos henne. I och med att Leena lägger skulden på sig själv tänker hon att om hon fortsätter att kämpa kommer det blir en hel familj igen.
 
En mycket intressant bok som visar hur det kan vara att växa upp i ett samhälle med sämre ekonomi. Har ännu inte sett filmen men när jag har läst boken känns filmen mer intressant att se.

Himmel och helvete av Terese Crisiansson

Det har gått 13 år sedan de skrämmande och tragiska händelserna i Knutby. Vad var det som drev en ung kvinna att mörda en annan kvinna och försök till mord på en ung man? Vem är den skyldige - barnflickan Sara som höll i vapnet, Helge Fossmo som var pastor i församlingen eller församlingen?
 
Terese Cristansson är kriminalreporter på Expressen. Hon var den första journalisterna som var på plats i Knutby och har sedan dess följt utvecklingen i församlingen. Det skrev en massa om mordet, barnflickan, pastorn och kristi brud. Boken försöker reda ut de stora rubrikerna om personerna i pressen. För att ta reda på så mycket som möjligt besöker Terese Cristansson församlingen och deltog i deras undervisning. Medan hon går igenom läran beskriver hon sina tankar och hur hennes syn på församlingen förändras ju mer hon får veta om församligen och hur de vill få ut sina budskap.
 
Boken låter alla inblandade komma till tals och det är långa intervjuer. För att kunna få en så rättvis bedömning av fallet som möjligt. Den ger en tydlig bild över händelsen i Knutby.
Under hela tiden håller sig Terese Cristiansson kritisk och ifrågasätter hur det är möjligt att en församling kan tro på en man som står och skriker. Många av medlemmarna verkar helt sakna eget tänkande och ifrågasättande. Att en kvinna sitter i en gift mans rum under nätterna för att han lider av onda demoner borde ha ifrågasatts. Det är inte bara denna händelsen som bör ifrågasättas utan även flera andra.
 
Jag som står utanför händelsen och tittar i efterhand tycker att detta låter helt sjukt hur detta kunnat hända. Tyvärr tror jag knappast att det är varken första eller sista gången som människan tror att religionen styr oss. Hur har det kunnat gå så här långt utan att församlingen kunnat anat vad som pågick? Hur har pastorn kunnat haft flera älskarinnor utan att någon lagt märke till det? Om Sara var helt "frisk" hade hon tänkt efter i samma sekund som hon fick sms:en. Gud skickar inte sms om att en person ska dö.

Det har varit intressant att läsa om vad som verkligen hände i Knutby, även att jag inte var så insatt i själva fallet tidigare. Det gav mig en helt annan bild av det hela genom att läsa boken. Rekommenderar andra att läsa den här boken då den tar upp mycket intressanta saker.
RSS 2.0