Graviditetsvecka 39

Välkommen vecka 39 Bild från (38+0)
 
Gravidkroppen: I vecka 39 är förlossningen väldigt nära. Om du föder för första gången föder cirka 70% efter beräknad förlossning. Det kan med andra ord dröja några veckor till innan det är dags för förlossning. Fortsätt röra på dig så gott du kan under tiden tills det är dags. Det kan vara genom promenader eller simning. Glöm dock inte bort att vila. Under vecka 39 känner många av kraftiga förvärkar. Livmodern tar upp all plats i bäckenet och större delen av buken. Den trycker mot brötkorgen och vissa upplever att det är väldigt jobbigt att vara gravid. Om du är rödflammig i ansiktet beror det på att hjärtat och blodomloppet arbetar hårdare än tidigare.
 
Fostret: Under vecka 39 är barnet cirka 50 centimeter och väger 3,3 kilogram. Barnets lungor rör sig rytmiskt och gör 35-45 andningsrörelser per minut. Hjärtat och levern förbereder sig på att fungera även på utsidan av magen. Detta ska fungera som en reserv de första dygnen innan produktionen av bröstmjölk kommit igång ordentligt. Fostrets hjärna utvecklas fram tills att barnet är 2 år. Sedan en tid tillbaka har barnets fingernaglar vuxit ut, men det är bara tånaglarna som är färdiga. Runt barnet finns nu cirka en liter fostervatten som regelbundet förnyas. I och med att det är ganska trångt för barnet kan det nu vara svårt att kännas dess rörelser. Dock ska barnet röra sig varje dag annars är det viktigt att kontakta sjukvården.
 
Tankar om föregående vecka: Jag har känt av att barnets huvud ligger långt ner och ibland kan det kännas riktigt obehagligt. Då barnet ännu inte är fixerat kan jag känna när den rör på huvudet. Tror även att det inte är långt kvar innan vi får se den lilla. Igår fick jag nämligen rejäla förvärkar som höll i sig i 3-4 timmar. Jag är medveten om att de kan dröja trots rejäla förvärkar så bara vänta och se vad som händer under veckans gång. Det kändes även otroligt skönt att veta att SF-måttet hade ändrats sedan jag var hos barnmorskan förra gången.
Isabell Hedberg
2017-10-02 @ 19:06:44
URL: http://isabellh.se/

Åh vad spännande, snart så :D
Hoppas du får en fin kväll :)
Kram!
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0