Ditt liv och mitt av Majgull Axelsson

Ditt och mitt liv är Majgull Axelssons nya roman som kom ut under 2017. Jag fick med mig boken hem av en ren slump då jag blivit tipsad av mamma som även hon läser mycket böcker. Har återigen kommit in i period då jag tycker om att läsa, vilket jag gör till och från. Därför ville jag ha fler intressanta och spännande böcker att läsa. Då jag tidigare hade hört om just den här boken kunde det vara värt att ge boken en chans. Något som jag knappast ångrade att jag gjorde.
 
Huvudpersonen Märit är påväg till sin gamla hemort Norrköping för att fira henne och sin tvillingbror. Jonas som hennes tvillingbror heter bor fortfarande kvar i deras gamla familjehem med sin fru Kajsa. Som även är Märits gamla bästa kompis från barndomen. När Märit passerar Lund får hon för sig att hon vill återse staden hon inte varit i på över 50 år. Största anledningen till att hon vill dit är för att hennes bror är begraven där. Under de sista åren han levde bodde han på Vipeholm som är en anstalt för besvärliga sinneslösa. Men Märit är inte ensam i sitt huvud utan har sin döda syster som kommenterar det mesta Märit gör. Egentligen var Märit trilling men systern dog vid födseln. Under hela boken försöker hon trycka tillbaka henne men med tiden blir det svårare och svårare. Hon ororar sig för att hon ska klassas som tokig om hon fortsätter att prata med sin döda syster.
 
I den här romanen visar författaren Majgull Axelsson en annan bild av de människor som inte "passar in i dagens samhälle". Hur samhället behandlar psykiskt sjuka och utvecklingsstörda är en diskussionsfråga även om det har blivit stor skillnad den senaste tiden. Att de behandlades annorlunda för bara några årtienden sen är inte okej. Men med tiden har kunskapen vuxit även om det är ett ämne som fortfarande behöver mer kunskap om. Att exempelvis prata om psykiskohälsa är fortfarande ett känsligt ämne att ta upp. Vilket kanske beror på individers okunskap och skam kring just det här ämnet. Folk mår dåligt och det är inget att skämmas för. Vi borde bli bättre att ta det här ämnena på allvar.  Vilket vi säkert komma göra om några år, eller det är något jag hoppas i alla fall.
 
För övrigt tycker jag att det har varit en mycket intressant bok och det är en bok som inte lämnar någon oberörd.

Vita spår av Emelie Schepp

Vita spår är Emelie Schepps andra bok om åklagaren Jana Berzelius. Har du läst första delen om Jana Berzelius är du fast, det är något jag kan garantera. Spännande läsning från mina hemma trakter var det som lockade mitt intresse för Emelie Schepps bokserie.
 
En kall vinternatt står det ett tåg inne på Norrköpings centralstation. På det här tåget har de hittat en mycket ung kvinna död. Den döda kvinnan har blodiga fingrar och ur hennes mun kommer det vitt skum. Polisen kommer fram till att den döda kvinnan inte rest själv, men kvinnan som var med är spårlöst försvunnen. Vilka är de här kvinnorna? vad kan ha hänt dem? Jana Berzelius som är åklagare kopplas snart in på det lustiga fallet. Inom kort blir fallet mer personligt än vad hon tänkt sig. Hennes förflutna kommer ikapp henne och blir mer trassligt än hon tänkt sig. Hon dras in i en massa trassel. Jana inser snart att hon måste finna en bekant innan polisen gör det.
 
Mina åsikter om boken
Författaren Lyckas återigen med en lysande andra bok om Jana Berzelius. Redan från början dras vi in i den hemska knarkhandeln som händer i Norrköping. En knarkhistoria som slutar med att det blir ett fall för Jana Berzelius som själv har mycket egna problem hon hanskas med under tiden. Hon dras in i en massa konstigheter samtidigt som hon försöker hitta en förklaring på vem hon är/var.
Det som gör denna bok extra spännade är att det utspelar sig i mina hemtrakter och jag känner igen många av platserna som beskrivs i boken. Jag får inte glömma att nämna att det är en klockren kriminalserie som har det där lilla extra.

Hemmet av Mats Strandberg

Hemmet är en skräckroman av den lysande författaren Mats Strandberg. Han har bland annat skrivit Färjan som är en fristående skräckroman, som är första boken jag läste med Mats Strandberg. Precis som Färjan har även Hemmet inslag av övernaturliga inslag. Personligen tycker jag att Hemmet var mer spännande och skrämmande än Färjan. Svårt att svara på om det har med miljön att göra. Men skulle gissa på att jag känner mer kuslighetskänslor kring ett äldreboende än ett fartyg.
 
Handling
"Välkommen till Hemmet. En kuslig berättelse om kärlek, vänskap och den största skräcken av alla: att förlora kontrollen över dig själv. Joel är tillbaka i småstaden där han växte upp. Han har tvingats bli förälder till sin mamma Monika, som nu ska flytta in på demensboendet Tallskuggan. På hemmet jobbar Joels barndomsvän Nina. De har inte pratat med varandra sedan tonårens smärtsamma avsked. Monika blir snabbt sämre när hon flyttat in på avdelning D. Hennes utbrott alltmer våldsamma. Och hon tycks veta saker som hon inte borde känna till. Det är nästan som om något okänt tagit över henne. Nu förs Joel och Nina åter samman för att rädda Monika och sig själva."
 
Mina åsikter om boken
En riktig blandvändare som inte går att sluta läsa fören sista sidan är nådd. Redan från första sidan får man en obehagskänsla som håller i sig genom hela boken. Vad är det för lustigt som händer på hemmet där Joels mamma flyttar in? Gillar du skräck och spänning är detta verkligen något för dig. Måste säga att jag gillar den här boken mycket mer än förra boken "Färjan". Han har lyckats att hålla samma spänning genom hela boken är nog ett ämne jag mer fastnar för. Jag älskar när jag inte kan sätta fingret på vad det är som skrämmer mig. Dessutom har författaren valt precis rätt plats för boken att utspela sig på, nämligen ett ålderdomshem. Det får i alla fall mig att fundera över vad som händer på ett ålderdomshem när lampan släcks. Det får mig även lite kalla kårar över vad som skulle kunna ske.
RSS 2.0