Vikingablot av Catharina Ingelman-Sundberg

Att läsa en bok om ett ämne som jag är mycket intresserad av nämligen vikingar, är för mig väldigt positivt. Har sedan länge varit väldigt intresserad av historia och finner därför den här boken extra intressant. När jag läser Vikingablot får det mig att vilja ta reda på mer om vikingar och detaljer som nämns i boken.
Jag har tidigare läst andra böcker av Catharina Ingelman-sundberg och tycker att det var en bra bok. Så varför skulle den här serien vara katastrof? 

Vikingablot är en historisk kärleksroman om hur det var att leva i Birka under 800-talet.
Huvudkaraktärerna i boken är: Erik, Harald, Jorunn och Estrid, Ansgar. Erik är en Bärnstenshandlare och bror till Harald som anses vara den smartare brodern av dessa. Jorunn var en vacker kvinna som hade det bättre ställt än de flesta i Birka. Problemet var att Erik ville gifta sig med henne och behövde rikdomar för att göra hennes far nöjd. Ansgur var munken som kom till Birka för att vända de till den kristinatron. Estrid är en kvinna i ett grannsamhälle som munken har en hemlighet med.
 
Under 800-talet var en tid då det rådde konflikter om vilken tro som skulle råda i Birka. Vid den här tiden kom den kristina munken Ansgar och ville omvända vikingarna till en ny tro nämligen kristendomen. Det var något som skulle bli svårare än vad han trodde då man inte kan vända alla direkt. Vikingarna var vana vid att offra till de grekiska gudarna och många var tveksamma att gå över till en ny tro. Varför gå över till en ny tro när den som de redan hade fungerade? Något jag inte får glömma och nämna är att munken Ansgar har en hemlighet tillsammans med Estrid. 
 
I första delen av tre får vi läsa om när Erik ger sig ut till sjöss för att kunna gifta sig med Jorunn, dotter till en fin familj. Så för att visa sig tillräckligt god för dottern var erik tvungen att få in rikedomar. Dessvärre tog resan längre tid än han väntat sig och den resulterade inte i några rikedomar. Dessutom när Erik kommer tillbaka till Birka ska hans älskade Jorunn gifta sig med hans bror. Något som skapar stor ilska hos Erik. Varför skulle hans bror gifta sig med hans älskade, vad hade han gjort för att förtjäna detta?
Catharina Ingelmann-Sundberg använder sig av ett äldre spårk men det stör inte mig. Istället skapar stilen en speciell stämning som gör boken bättre.
 
Redan från första sidan anser jag att författaren har lyckats att hålla stämningen och spänningen genom hela boken. När jag kommer till sista sidan får det mig att vilja läsa fortsättningen på serien för att se vad som händer dessa huvudkaraktärer. Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0