Graviditetsvecka 32

Välkommen vecka 32 ❤ Bilder från 30+3 (v.31) och 31+0 (v.32)
 
Kroppen: Barnmorskebesöken är nu allt tätare än tidigare i graviditeten. Ibland kan man få göra ett extra ultraljud för att se så bebisen växer som den ska. Det är väldigt vanligt att man blir andfådd när man gör något ansträngande. Barnet får lika mycket syre oavsett man än känner sig.
I slutet av graviditeten rekomenderas det att man ligger på sidan istället för att ligga på rygg för att undvika illamående hos både dig och barnet. Dessutom är det bra att fundera över sin kost då man ofta kan ha en trög mage. Det kan bero på bland annat hormoner, stillasittande eller att livmodern trycker på tarmarna. Därför är det viktigt att dricka, äta fibrer och röra på sig.
Vid kraftig huvudvärk som inte ger med sig, ögonflimmer, ont i övre delen av magen och svullnad ska du kontakta barnmorskan eller förlossningen för att kontrollera blodtrycket. En del gravida kan nämligen få havandeskapsförgiftning.
Från och med vecka 32 kan du som har ett tungt arbete få gravidpenning. Gravidpeningen är till för er som är friska men som inte kan arbeta på grund av tungt arbete.
 
Bebisen: Fostret väger cirka 1,8 kilo och är 44 cm lång. Hos vissa gravid har barnet redan lagt sig med huvudet nedåt, hos andra dröjer det ett tag till. För omföderskor kan det dröja ändå fram till vecka 37 innan barnet lägger sig tillrätta med huvudet nedåt. När barnet hickar kan man få en uppfattning om åt vilket håll barnet är vinklat. Hickningarna känns mest från barnets rygg. I och med att barnet börjar bli stort kan man nu känna mer rörelser och knuffar.
 
Egna tankar om föregående vecka: Värk här och var har börjat bli en vardag samt att äta är en utmaning varje gång. Det känns varje gång som att maten ska komma upp igen, dock har jag fått behålla maten de flesta gångerna när jag har ätit. Jag får ofta ta pauser för att få i mig all maten. Att bara gå till affären och handla gör mig helt slut och måste sätta mig och vila när jag kommer hem. Trots att jag enbart har max 5 minuter till affären.
Det här med att kunna dricka kaffe kommer och går. Nu är jag inne i period då jag inte kan dricka kaffe igen. Minns inte att det någonsin varit så här illa att dricka kaffe.
Bebisen fortsätter och buffa runt i magen och det är svårt att missa när den rör på sig. Fortfarande har vi inte sett några sparkar, vi väntar fortfarande med spänning. Den lilla har även börjat hicka en hel del oftast dagligen och det går inte att ta miste på att det är hicka. Barnets hickningar kan kännas som rytmiska ryckningar. Redan innan graviditeten tyckte jag att jag kissade ofta. Ju närmare förlossningen jag kommer ju oftare springer jag på toa. Det börjar känna slite overkligt att det bara är drygt 2 månader kvar till beräknad förlossningen.Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0