Inte utan min dotter av Betty Mahmoody

 
Inte utan min dotter (engelsk titel: not without my daugther) av Betty Mahmoody är en självbigrafi om författaren. En mycket gripande och hemsk bok som beskriver hur det kan gå när en kvinna förälskar sig i en man från Iran.
 
Betty hamnar i ett främmande land, och blir mycket illa behandlad av mannen hon älskar. Mannen hon aldrig skulle kunna tro skulle behandla henne illa, då han inte visat den sidan mot henne tidigare. Mannen hon hade gift sig med borde istället behandla henne med respekt. En dag bestämmer sig mannen för att ta ifrån Betty hennes älskade dotter. Vad kan vara värre än att bli ifrån tagen sin dotter?
Redan när det kommer på tal om att åka till makens hemland för att besöka hans släkt känner Betty onda aningar. Man kan fråga sig varför hon hade onda aningar inför resan till makens hemland. Maken Moody var läkare och en mycket respekterad sådan, dessutom var han en underbar man. Men trotts detta kunde hon inte släppa sin orostankar. Vad var det som fick henne att känna så?
 
Ju längre tid de är i iran märker Betty att Moddy börjar förändras och allt blir sämre. Snart inser hon att maken har bestämt att de ska stanna kvar i hans hemland. Dessutom vill han att hon ska bli en bra islamsk hustru åt honom, och att de ska anpassa till deras nya liv i Iran. Hon får heller inget stöd av Moodys släktingar som anser att han behandlar henne rätt. Då det är han som är herre i familjen är det hans rätt att "fostra" sin familj. Betty blir misshandlad både fysiskt och psykiskt utan att någon går emellan och gör något. De få som bryr sig kan inget göra då de har respekt för Moody och vill inte gå emellan.
 
Jag skulle inte kunna tänka mig något värre än detta. Den mannen man älskar och vill leva sitt liv med plötsligt byter personligthet och behandlar dig illa. det låter helt otroligt! Samtidigt får det i alla mig att tänka över vad det finns för människor i världen och att man kanske ska tänka över sina val ordentligt. Ofta tror du att du känner en person men i själva verket kanske du inte gör det. jag drar inte alla över en kant men det finns många grymma människor i världen. Att dessutom se den man älskar göra sin egen dotter illa, går inte att beskriva. Som föräldrer gör man allt för att skydda sina barn. Det får mig att fundera över hur man som förälder kan skada sitt eget barn? Sitt eget kött och blod.
 
Jag funderar över vad det var som fick henne att tveka redan innan resan och ändå ger sig iväg på resan. Vad hade kunnat hända om hon beslutade sig för att inte resa? Hade det slutat annorlunda? Förstår att man inte tror det värsta om den man älskar, men något fick henne ändå att tveka.
 
 Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0