Miss Peregrines hem för besynnerliga barn, Ramson Riggs

Titel: Miss Peregrines hem för besynnerliga barn
Orginal titel: Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children
Författare: Ransom Riggs
Handling: Jacob har vuxit upp med sin farfars fantastiska och spännande berättelser. Berättelser om äventyr, ett barnhem med bersynnerliga barn och monster. Ju äldre Jacob blir ju mindre tror han på historierna. Men en dag ändras detta, hans farfar dör och ger honom ledtrådar till ett äventyr mot sanningen om historierna. En sanning han knappast hade kunnat föreställa sig.
Första raden: "Jag hade precis börjat acceptera att mitt liv skulle bli helt vanligt, när högst ovanliga sakerbörjade hända"
 
Omdöme: I början av boken kände jag att den inte var så läskig som jag hade förväntat mig. Men när jag kommit in i boken började spänningen verkligen komma fram och jag hade svårt att släppa boken. I vanliga fall läser jag inte överdrivet mycket fatasyböcker, men den här boken var riktigt bra och spännande.
 
Bakom den här bokserien finns ett antal fotografier som författaren utgått ifrån. Fotografierna har hittas på loppmarknader och har noggrannats valt ut av författaren. Fotografierna som använts hittar du som läsare lätt i hans böcker och personligen tycker jag att det är ett skapar mer inlevelse för hans karaktärer och händelser. Trots att Riggs använder sig av bilder anser jag att det ändå finns plats för egen fantasi. Miss Peregrines hem för besynnerliga barn klassas som en ungdomsbok men jag anser att även vuxna kan läsa boken.
 
Detta kan låta som verkligen fantasyberättelse som helst, men jag anser att de skiljer sig. Riggs använder sig av metoden att det är huvudpersonen som är berättarrösten. Sättet han beskriver omgivningen på gör att läsaren lätt hänger med i hans tankar. Det är resan mellan de olika världarna som gör detta intressant och spännade. 
 
Under läsnings gång kunde jag inte släppa tanken över att denna bok måste bli film. Jag blev positivt överraskad när jag upptäckte att den kommer på bio under nästa år. Har en känsla av att den kommer bli mycket intressant då Regissören bakom filmen är Tim Burton. Han har tidigare gjort mycket intressanta och bra filmer.

Sanningen om Allice, Rebecca James

Titel: Sanningen om Alice (eng. Beautiful Malice)
Författare: Rebecca James
Utgivningsår: 2011 (original 2010)
 
Katherine förlorar sin syster i en tragisk olycka och har svårt att kommer över detta. För att försöka leva ett "normalt" igen bestämmer hon sig för att flytta till sin faster i Sydney. Där träffar hon den poppulära tjejen Alice, som genast tar kontakt med henne. Deras vänskap utvecklas och blir väldigt stark. Igenom Alice träffar Katherine Robbie, Philippa och Mick. Robbie är förälskad i Alice men blir ständigt illa behandlad av henne. Ju längre tiden går märker Katherine att det är något konstigt med Alice. Men hon skulle aldrig kunna gissa vad? Sanningen om Alice är mer skärmmande än man kunnat ana.
 
Otroligt spännande bok som jag tycker mycket om. Boken i sig var inte speciellt läskig, men att få reda på sanningen lockade. Vad var det som hon döljer? Ofta kände jag att jag inte ville lägga ifrån mig boken för att få reda på sanningen.
 
 
RSS 2.0