Kära Hinseberg, Ulla-Maria Andersson

Jag blev intresserad av och läsa Kära Hinesberg då jag läst hennes tidigare bok Du skulle sagt som det var. 
Kära Hinseberg är Ulla-marias Anderssons andra roman. Även i denna roman är det Katta som är huvudpersonen. Katta har fattat tyckte för amfetaminruset och gör vad som krävs för att kunna skaffa det. För att finanisiera detta missbruket gör hon inbrott i en villa, men det slutar inte som hon tänkt sig. Istället hamnar i Kronobergshäktet och efter rättegång på Hinseberg. 
Att hitta människor och lita på i fängelset är inte det lättaste. Hon är med om människor som går bakom ryggen på henne och det tar sin tid innan hon komer underfull med vem det är.
Katta är olyckligt kär i Larry som inte visar något större intresse för henne mer än på hans egna villkor. 

Hennes familj består av mor, far och bror. Mamman visar fortfarande inget större intresse för sin dotter. Hennes fader är det synd om då han gör allt som mamman säger åt honom och göra. Hon har ingen vidare kontakt med brodern. Pappan och brodern kommer ibland på besök i fängelset men inte modern. 

En mycket intressant läsning och när jag började läsa boken vet jag inte vad jag hade och förvänta mig. Tycker att denna boken är bättre skriven men hade varit mer intressant och läsa lite om hur det var mer i fängelset. 

Du skulle sagt som det var

 
Du kan ha fått så lite kärlek, att du upplever nätet som övergrepp.
Du kan ha fått så lite närhet att du upplever övergrepp som kärlek
- Okänd 
Med dessa ord börjar Ulla-Maria Andersson sin debut roman Du skulle sagt som det varNorstedts förlag. En roman om svek, ensamhet och sexuella övergepp. 
I boken får vi läsa om en flicka som plötsligt befinner sig i en kvinnas hem. De inleder ett samtal mellan varandra och det liknar terapi.
Huvudpersonen Katrine växer upp i en kärnfamilj: bestående av en mamma, en pappa och storebror. Utått sätt är detta en perfekt familj, men ingen vet som som händer innanför väggarna hos familjen. Pappan sliter hårt men är sällan närvarande för sina barn. Mamman däremot är alltid hemma men ägnar sig ingen större energi åt flickan. Mamman är ofta på dåligt humör och klagar ständigt på pappan vad han än gör. Flickan söker ständigt efter uppmärksamhet av sin mamma, men misslyckas gång på gång.
 
Boken visar hur lätt saker kan gå fel genom att barnen inte får den uppmärksamheten som krävs. När flickan inte får den uppmärksamheten av sin mammam söker hon den på annat håll. Flickans törst efter uppmärksamhet och kärlek gör att hon blir sexuellt utnyttjad. Det är tragiskt att läsa om hur det kan gå så fel för en flicka som bara vill få uppmärksamhet. 
RSS 2.0