Sankta psyko, Johan Theorin

Sankta Psyko är en krypande spänningsroman, skriven av Johan Theorin. Theorin har även skrivit skumtimmen(som nyligen har släpps ut på dvd), nattfåk och blodläge. Har inte läst någon av hans andra böcker men har hört att de inte ska vara lika spännande som sankta psyko.
 
Till en stad på svenska västkusten kommer den 29-årige Jan Hauger för ett vikariat som förskollärare. Men Gläntan är ingen vanlig förskola. Den ligger invid muren till Sankta Patricias regionklinik - med öknamnet Sankta Psyko - ett säkerhetsklassat sjukhus där psykiskt störda våldsbrottslingar tvångsvårdas. På Gläntan vistas barnen för att behålla kontakten med de inspärrade föräldrarna.
 
En av Jans uppgifter är att eskortera barnen genom den källargång som förbinder förskolan med kliniken. Jan är en duktig pedagog men förtiger också saker, som varför han s¨gärna ville ha tjänsten på Sankta Psyko. Och vad som egentligen hände flera år tidigare när han gick ut i skogen med en dagisgrupp - och kom tillbaka med ett barn för lite.
 
Hittade boken av en ren slump på biblioteket och tyckte att den lät spännande och lite ryslig. Som vanligt hade jag lite svårt att komma in i boken. Efter att ha läst ett par sidor blev den genast spännande. Man ville bara fortsätta och läsa för att få reda på hur det gick för Jan Hauger. Dock hade jag förväntat mig ett annat slut på boken, så känner mig lite besviken.

Innan du dog, Åsa Träff

Innan du dog är tredje delen om terapeuten Siri Bergman.
 
Februari 2005: En narkotikapåverkad tonårstjej bevittnar ett brutalt mord i en park i ett av Stockholms exklusivare områden. Hon ser både förövare och gärningsman, men hennes minnesbilder blandas med groteska hallucinationer vilket gör henne oanvändbar som vittne. Fem år senare: Terapeuten Siri Bergman har äntligen fått balans i tillvaron. Hon är nybliven mamma och kärleken till sambon Markus är stark. Så går hon igenom en gammal kartong med papper som tillhört Stefan, hennes före detta man som tog livet av sig. Hon hittar en osannolik koppling till mordet i parken, en koppling som är svår att bortförklara.

Fast Siri trott att hon kommit över Stefans självmord kan hon inte släppa tanken på att hans död har med parkmordet att göra och hon börjar undersöka saken på egen hand. Samtidigt som hon ohjälpligt sugs in i det förflutna hotar hennes eget liv att falla samman. Hon tappar alltmer greppet om tillvaron och förvandlas slutligen från jägare till villebråd.

Innan du dog är en spänningsroman som handlar om det förflutna och nuet. Om ungdomligt övermod och medelålders resignation. Om ett brott och om vilka följder en fruktansvärd hemlighet kan få långt senare och långt utanför en inre krets. Det handlar om hur tillit kan förstöras för alltid när de man tror står en närmast sviker. Handlingen rör sig växelvis mellan nutid och sent åttiotal, där framgång och status är det som räknas i den framväxande yuppieeran.
 
Innan du dog var spännande från början till slut och måste säga att jag verkligen älskar deras böcker.

Bittrare än döden, Åsa Träff

 
Bittrare än döden är systrarna Camilla Grebe och Åsa Träffs andra roman om psykologen Siri. 

En regnig höstkväll någonstans i Stockholm blir femåriga Tilde vittne till hur någon sparkar hennes mamma till döds. Samma höst börjar terapeuten Siri och hennes kollega Aina träffa en helt ny typ av klienter: De har åtagit sig att leda en självhjälpsgrupp för kvinnliga brottsoffer, och under ett antal mörka höstkvällar berättar kvinnorna den ena grymma historien efter den andra om våld och förnedring. En mörk bild av kärleken och mäns våld mot kvinnor växer fram. Samtidigt finner sig Siri vid ett vägskäl i sitt eget liv - ska hon själv våga lita på kärleken, den som svikit henne och de andra kvinnorna tidigare? Så småningom flätas lilla Tildes öde samman med Siris och kvinnorna i gruppens, och sökandet efter försoning och återupprättelse förvandlas till en jakt på en besatt mördare.

Yttligare en toppen bok av Grebe och Träff.
RSS 2.0