Bakom stängda dörrar, agneta kras

Huvudpersonen Kristina är 4 år och är med och något helt ofattbart. Hennes egen far försöker döda hennes mamma med kniv. Pappan hamnar i fägelse Kristina och hennes syskon hamnar på flera olika fosterhem. När de blir äldre får de bo hos sin mamma igen. När det inte fungerar att bo hos deras mamma får Kristina en briljant ide om att hon och hennes bror ska bo hos deras pappa. Ett val hon senare kommer att ångra.
 
"Bakom stängda dörrar" är en berättelse om hur Kristinas liv blev som det blev. Allt hon ville var att vara pappas flicka, men inte hade hon trott att det skulle bli så här. Det började med hennes fötter som var så speciella och hon fick så mycket uppmärksamhet av sin fader. Men när det övergick till att fadern ville ha sex 3 gånger om dagen, var hon inte lika road längre. Trots att Kristina blev med barn såg inte fadern något problem med det. Det var snarare något han var stolt över, renare blod kan inte barn få.

Hur detta kunde pågått i så många år utan att någon reagerat är väldigt konstigt. Visserligen skrivs det i boken att incest är någonting nytt under 80-talet. Men Kristina var ju ändå ett fall för socialtjänten redan när hon flyttade till sin pappa, så de borde ha upptäckt något. Flera personer har berättat att saker inte står helt rätt till, men det händer ingenting. Pappans vän som är inneboende hos familjen, gör en anmälan men tar tillbaka sin anmälan. Lärare, rektor och flera på sjukhuset där hon födde sina döttrar har uppmärksammat om att relationen mellan far och dotter inte var normal. Ändå händer ingenting.
Socialen letar flera år efter den givna fadern till döttrarna, utan resultat.
 
En gripande bok som även finns som film.

Kärlek och stålull, Lisbeth Pipping

Kärlek och stålull Handlar om Lisbeth Pipping och hennes systrar som växer upp tillsammans med en utvecklingsstörd mamma. Under hela sin uppväxt lever hon i missär, brist på omsorg och kärlekslöshet." I gamla journaler och i intervjuer med socialarbetare och lärare söker hon svar på frågan varför samhället inte gjorde något, trots att många såg att hon och hennes systrar for illa."
 
En gripande bok. Mycket av det som författaren skriver i boken är fruktansvärt. Hygien sköts inte, de får varken duscha eller bada, eller rena kläder och har inga lakan i sängen. Detta leder till att huvudvpersonen blir mobbad i skolan. En del av namnet kommer ifrån att mamman tvättade bort färg med jujst stålull.
Blir upprörd över att läsa att ingen gjorde något för att hjälpa flickorna, de hade behövt en riktig vuxen. Men ett stort beröm till författaren som ändå lyckades gå en utbildning, få ett arbete och förlåta mobbarna.
 
Detta bevisar att om du bara har viljan och inte ge upp kommer du långt. Som hon skrev i boken så är det otroligt viktigt att prata med någon när man har varit med om jobbiga händelser. Det är något jag själv kommit underfull med. Det går inte och ha hur mycket jobbiga händelser som helst förr eller senare exploderar bägaren.
 
Den viktigaste delen - När hon berättar om sina räddande änglar och de fem gemensamma skyddsfaktorerna:tro, öppenhet, ansvar, mål i livet, tillflyktsort.
RSS 2.0